MESTRES ÀVIES RECUPERADORES DE CONTES

Objectius generals de la narració de contes .

Voldríem fer constar que no som grans declamadores , solament som un grup de mestres jubilades que expliquem contes als nens a la manera tradicional o sia amb els recursos de la veu i la paraula, i ens dirigim als nens i nenes de la mateixa manera que ho varem fer amb els nostres alumnes, la nostra experiència d’ estar a l’ escola és la força que ens permet afrontar el risc i el repte d’ explicar un conte sense cap suport visual i tramoia especial i a més a més fer-ho amb nens i nenes desconeguts i amb parlars dialectals segurament diferents, a la de la majoria dels alumnes de l’ escola Parc del Guinardó.















Si ens atrevim a afrontar aquest repte és per la senzilla raó que creiem que escoltar un conte , sense cap més suport que la veu i el gest, és una manera d’ exercitar l’ atenció, desenvolupar la imaginació individual i capacitar l’ oient en l’ abstracció de sentiments i afectes, a part dels valors morals, culturals, lingüístics i literaris,etc.,que porten tots els contes tradicionals. Així mateix creiem que les variants dialectals,el lèxic específic,les maneres de dir, i especialment les cadències dels narradors grans, poden aportar riquesa lingüística i sensibilitat literària als joves oients.







La interrelació entre el més grans i els més joves,ha comportat tradicionalment pels més joves, l’arrelament social , la transmissió de valors i costums, i la seguretat afectiva,etc. ,pels grans aquesta interrelació també comporta valors, com el sentir-se útil, i part activa de la comunitat.




Tria dels contes
Hem fet la tria dels contes segons els interessos de l’ edat: Mites i llegendes
Relacionar, recordar, associar coneixements, són, en aquestes edats, de la pre- adolescència, activitats molt freqüents que tenen relació amb la capacitat d’abstracció i que permeten la creació imaginaria de móns fantàstics, poètics, etc.
En els mites i les llegendes hi poden trobar noms d’ herois i heroïnes , però també el coneixements dels mites clàssics els familiaritzarà no solament amb els noms dels herois, si no també amb conflictes vitals, que avui són una referència cultural i per tant imprescindibles per entrar en el món dels adults.









GRÀCIES!!!!

Comentaris

Entrades populars